Manuela AlcañizBenvolgut estudiant / Benvolguda estudiant,

Si has arribat aquí, deu ser que t’agraden les matemàtiques. Encara que algun amic teu et miri amb cara estranya, els que voltem per la web de FEEMCAT t’entenem perfectament. Les matemàtiques són un món apassionant! Per això vull parlar-te una mica d’elles, per si estàs donant voltes a què estudiar a la Universitat, i no t’acabes de decidir. Potser se t’ha passat pel cap fer el Grau en Matemàtiques i t’estàs preguntant si seran uns estudis massa abstractes, o si t’agradaran després de tot. Potser fins i tot dubtes de la teva capacitat! Diuen que és tan difícil…

En primer lloc vull dir-te que és normal que tinguis dubtes. Ha arribat un moment de la teva vida en què has de prendre un camí i deixar de banda d’altres possibles… I ningú et pot assegurar que la decisió que prenguis sigui l’encertada. Jo tampoc, eh? Però sí que puc donar-te algunes pistes que t’ajudin a decidir bé. I també vull parlar-te d’una part de les matemàtiques que potser has vist una mica de passada al Batxillerat, però que és tan interessant com la Geometria o el Càlcul: l’Estadística.

Ara t’estaràs preguntant… I tu qui ets, que dius que em pots ajudar en això? Bé, simplement sóc algú que fa uns anys va passar per la mateixa situació, i es va decidir per les Matemàtiques, i més tard per l’Estadística. I com me n’alegro! Ara m’hi dedico de ple a l’Estadística, fent classes a la Universitat i intentant transmetre als meus alumnes no només un conjunt de coneixements, sinó també el gust pel raonament matemàtic, per l’estudi i per la feina ben feta.

Et parlaré del que conec: dels estudis de Matemàtiques com a llicenciada que sóc, i de l’ensenyament d’Estadística com a professora des de fa bastants anys. Potser altres persones et diran coses diferents, eh? Jo et parlo tal i com jo ho veig.

Les Facultats de Matemàtiques són llocs on es pensa molt. I es pensa sobre coses diferents a les que ocupen a la gent, i a un nivell sovint molt abstracte. Essencialment, el que es fa és construir una teoria matemàtica que se sustenta per sí mateixa: hi ha alguns axiomes que es prenen com a base, i a partir d’ells es construeixen teoremes, que duen a altres resultats, i així fins que s’arriba a propietats importants. Aquestes propietats són també abstractes, tot i que algunes d’elles tenen aplicacions en el món real, en àmbits tan diversos com la computació, l’astronomia o l’estadística.

Si t’impliques en els estudis de Matemàtiques, no t’ha d’importar gaire quina és l’aplicació, o almenys no de forma immediata. T’ha d’agradar raonar per raonar, sense importar-te que a vegades se’t fonguin les neurones, i sempre trobant una “a” i una “b” enlloc d’un 2 i un 5. Has de trobar gust en pensar sobre coses difícils i en superar-te. I has de resistir la frustració, perquè no conec a ningú que ho hagi entès tot a la primera. Fins i tot si tens bones notes a les matemàtiques del Batxillerat, et passarà que alguns dies no entendràs res, i a finals de semestre respiraràs tranquil si aconsegueixes un aprovat. No passa res, eh? És qüestió de posar-hi temps d’estudi, de no rendir-se i de saber que al final seràs capaç d’entendre coses ben complicades; coses que s’escapen a la gran majoria dels mortals, de forma que tindràs molt de valor en empreses que busquin persones capaces de resoldre problemes que molts no sabrien per on agafar.

Si tot això no et desagrada però dius… a mi m’agradaria una mica més d’aplicació al món real, veure dades concretes… poder tocar-les. Aleshores, planteja’t si el que t’agrada de veritat és l’Estadística. L’Estadística és una part de les matemàtiques que s’ocupa d’estudiar dades reals i de transformar-les en informació, trobant relacions, models, patrons… per tal d’ajudar a la presa de decisions en qualsevol àmbit: medicina, indústria, qualitat, finances, màrqueting, institucions públiques, etc.

Al Grau en Estadística, i et parlo del que fan conjuntament la UB i la UPC, el que pretenem ensenyar als nostres estudiants és tot això. Evidentment, necessitem les bases teòriques abans de fer aplicacions. I per això en els primers cursos hi ha vàries assignatures de Càlcul i d’Àlgebra. També necessitem les eines, així que ensenyem Informàtica i Programació. I alhora anem construint des del principi la Probabilitat i l’Estadística. Des de primer, ja treballem amb bases de dades i comencem a analitzar-les, primer amb tècniques senzilles i després amb mètodes més complexes.

Què cal per fer Estadística? El més important amb diferència són les ganes de treballar seriosament. A nivell de coneixements, només necessites una certa base de matemàtiques que ja tens del Batxillerat, tant si és Científic com de Ciències Socials. Si tens una bona nota d’accés a la universitat, l’experiència demostra que t’anirà millor. I jo crec que no és perquè tinguis més capacitat, sinó perquè ja has après l’ofici d’estudiant, que a la Universitat hauràs d’exercir durant uns quants anys, no ja com a júnior, sinó com a sènior.

Sigues intel·ligent i no vinguis a la Universitat (ni a Estadística ni enlloc) a passar l’estona… Si la teva aspiració és lliurar-te de tutors, trobar parella, jugar a cartes al bar o participar a la Telecogresca, no vinguis! Algunes d’aquestes coses segurament les faràs, però els estudis només t’aniran bé si la teva prioritat és formar-te, treballar dur, assistir a classe i buscar-te amics amb les mateixes aspiracions. Aleshores, et garanteixo que sortiràs de la Universitat i podràs exercir una professió on desenvoluparàs unescapacitats que pocs tindran, innovaràs, seràs útil, gaudiràs i contribuiràs a fer una societat millor. Saps que l’Estadística és la tercera professió amb més demanda segons els rànquings dels Estats Units? Cada cop hi ha més dades (busca Big Data a Google) i fan falta molts professionals que sàpiguen què fer-ne!

Bé, acabo ja, que m’he allargat i no era la meva intenció. Espero haver-te transmès una mica del meu gust per les matemàtiques i que se t’obri un interrogant sobre si l’Estadística pot ser una bona forma de materialitzar-lo.

Si tens algun dubte, escriu-me i estaré encantada d’ajudar-te. Una forta abraçada i que et vagi tot molt bé,

 

Manuela AlcañizNúvol paraules
Cap d’Estudis del Grau en Estadística UB-UPC

 

Leave a Reply