Activitats per a l’alumnat

1. Fem Matemàtiques  

El FEM MATEMÀTIQUES és un concurs de resolució de problemes adreçat a alumnat de 5è i 6è de primària i 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO dels centres escolars de Catalunya. És una activitat que té com a finalitat contribuir a desenvolupar i potenciar la competència matemàtica en tot l’alumnat a través de la resolució de problemes.

Es desenvolupa en tres fases:

  • Primera fase (es fa als centres). Es tracta de la resolució, en grups, de tres problemes d’investigació. Els problemes que es proposen són oberts, per a ser treballats en grup, i pretenen desenvolupar la competència matemàtica, el raonament lògic, l’argumentació i comunicació d’idees matemàtiques. 
  • Segona  fase (es realitza de manera independent en cinc seus repartides pel territori català. Conté activitats divulgatives, una prova en equip i una prova individual, que permet classificar-se per la fase final.
  • Tercera fase o fase final. Jornada matemàtica que anomenem “La festa de les matemàtiques”, conté una prova en equip així com una prova individual que decideix els guanyadors del concurs de cada categoria. 

L’alumnat seleccionat de 6è de primària és qui representa Catalunya a l’Olimpíada Nacional Aleví, l’alumnat seleccionat de 2n d’ESO és qui ens representa a l’Olimpíada Júnior i el de 4t d’ESO a l’Olimpíada Juvenil que organitza la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM). 

Es pot ampliar informació a https://fm.feemcat.org/. Aviat sortirà la convocatòria d’aquest curs.

2. Tallers Anem x +Matemàtiques  

Va dirigit als alumnes de 4t d’ESO amb bona motivació per aprendre. Consisteix en sessions de dues o tres hores de duració impartides normalment en dissabte al matí o entre setmana fora de l’horari lectiu. A cada sessió s’imparteixen matemàtiques complementàries al currículum oficial amb l’objectiu de promoure l’interès de l’alumnat per la recerca i aconseguir noves vocacions per la ciència, donar resposta als i a les alumnes que tenen interès per les matemàtiques i en volen saber més. 

Podeu trobar més informació a https://feemcat.org/anem-x-matematiques/ 

3. Concursos de fotografia matemàtica

És una activitat oberta, creativa i gratificant en la qual els nois i noies, a través del seu professorat, envia fotografies que continguin elements matemàtics. És una proposta atractiva i fàcil de realitzar, només es tracta de posar-se les ulleres matemàtiques per veure el món, i en la qual tothom pot participar.

Podeu consultar les fotografies d’edicions anteriors i tota la informació a www.fotografiamatematica.cat (Barcelona), https://ademgi.feemcat.org/multimatge/ (Girona) i http://apmcm.feemcat.org/concurs-fotografia-2023/ (Tarragona).

4. VídeoMAT

El VideoMAT és un projecte col·lectiu que es proposa contribuir a transmetre a l’alumnat de tots els nivells educatius una visió més aplicada i funcional de les matemàtiques. 

El seu lema és Matemàtiques per a respondre preguntes, donat que és un projecte en el qual els i les alumnes creen vídeos d’una durada màxima de tres minuts on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència a l’entorn.

És un concurs adreçat a tot l’alumnat dels Països Catalans, des de cicle inicial de primària fins a nivell universitari. Els principals objectius són mostrar la vivència de les matemàtiques de l’entorn de l’alumnat i estimular la comunicació científica i divulgació de les matemàtiques.

En aquest enllaç es pot accedir a més informació: http://videomat.cat/

5. Dibuixos Matemàtics

Té per objectiu fomentar la creativitat matemàtica i el gust per a ella, així com potenciar el desenvolupament de les competències matemàtiques en els més petits de les nostres aules. El Concurs de Dibuixos Matemàtics, adreçat als alumnes d’Educació Infantil i Educació Primària, és una activitat anual que culmina entorn el Dia Escolar de les Matemàtiques (12 de maig) i on cada alumne/a participant ha de realitzar una obra matemàtica a nivell individual.

Un dibuix serà un dibuix matemàtic si hi ha intenció per part de l’artista que així sigui. De les obres artístiques que fan els alumnes, doncs, serà tan important el contingut matemàtic que es pot veure directament en elles, com també el joc matemàtic que es faci a través de les mateixes i, per tant, la competència de l’artista en trobar, entendre i explicar la matemàtica que vol transmetre a través de la seva obra.

Activitats per a l’alumnat organitzades conjuntament amb la SCM

ESTALMAT 

El projecte Estímul del talent matemàtic (EsTalMat) s’organitza i es porta a terme en col·laboració amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM).

És un projecte que busca la detecció i l’estímul del talent matemàtic precoç. Va adreçat a alumnat d’entre 12 i 14 anys i té, per a cada promoció, una durada de dos cursos. Cada any es fa un procés de selecció de 25 nois i noies d’arreu del país (d’entre uns 400 inscrits cada curs), a través de proves i entrevistes.

Per a cada promoció s’imparteixen unes 22 sessions els dissabtes al matí, al llarg de dos cursos acadèmics a la Facultat de matemàtiques i estadística de la UPC. Cada sessió  és impartida per dos professors/es, docents universitaris o d’ensenyament secundari. Es dona molta importància al fet que les activitats que s’hi desenvolupen siguin d’estímul del talent i no pas d’anticipació de coneixements.

Es pot ampliar informació al web d’ESTALMAT

Fa dos anys es va reprendre el programa ESTALMAT PI, un programa de cinc sessions adreçat als alumnes que just han acabat l’ESTALMAT i segueixen volent rebre un nou estímul per les matemàtiques.

Bojos per les matemàtiques  

L’any 2013 la fundació Catalunya-La Pedrera va crear el programa Bojos per la Ciència per a l’estímul del talent científic entre els joves. L’any 2015 la FEEMCAT i la SCM proposen conjuntament incloure el projecte Bojos per les matemàtiques dins d’aquest programa marc.

El curs de Matemàtiques del programa Bojos per la ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera és un curs desenvolupat conjuntament per la FEEMCAT i la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) orientat a estudiants de 1r de batxillerat de la modalitat de ciències i/o tecnologia amb especial interès i talent per les matemàtiques. L’objectiu bàsic d’aquest curs és fomentar la vocació científica d’aquests joves i en especial el seu entusiasme per les matemàtiques. 

Cada any es fa un procés de selecció per triar els 24 candidats que finalment seran els que participaran. El curs s’imparteix aquest any de gener a novembre a les instal·lacions de les diferents universitats catalanes on s’imparteixen ensenyaments de graus relacionats amb les matemàtiques. Aquesta situació permet a l’alumnat conèixer, in situ i de forma personalitzada, els centres que imparteixen estudis directament relacionats amb la matèria.

FEEMCAT també col·labora amb:

Problemes a l’esprint 

Competició telemàtica amb equips de centre. Adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària, ESO i batxillerat de les illes Balears, la franja de Ponent, Catalunya i el País Valencià. 

Marató de problemes 

Concurs individual de resolució de problemes de manera continuada durant un període de temps. Les resolucions dels problemes s’envien per correu electrònic. Adreçat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO de les illes Balears, la franja de Ponent, el País Valencià i Catalunya. 

Altres activitats per alumnat i famílies

Itineraris i Rutes Matemàtiques

Puntualment s’organitzen activitats familiars que consisteixen en rutes i itineraris matemàtics. Alguns exemples de les que s’han realitzat són: Tibidabo Ciència (Atraccions, Laboratori i Museu), Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Barcelona Supercomputing Center, Institucions dels segles XVIII i XIX on s’hi ensenyava matemàtiques a Barcelona, Itinerari per l’eixample de Cerdà, La ruta del meridià, Laberint d’Horta, Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), Museu Marítim: el Planetari i el vaixell Santa Eulàlia, Ruta de rellotges de Sol, Visita al temple de la Sagrada Família.

Si visiteu el territori català podeu fer la ruta matemàtica per Girona (es pot consultar  https://ademgi.feemcat.org/ruta-matematica-per-girona/) i diverses rutes a les comarques meridionals com la Ruta matemàtica per Tarragona https://www.youtube.com/watch?v=z3dmk3vgAFc i un Geocaching per Reus https://www.geocaching.com/geocache/GC917V3 .

Matemàtiques al carrer 

Mates al carrer és una activitat familiar per mostrar la part lúdica, transversal i aplicativa de les matemàtiques, amb activitats com jocs matemàtics gegants, papiroflèxia, història de les matemàtiques, calculadora, enigmes i trucs matemàgics, el mosaic del Mates al carrer, la maquetació de Mataró, les cúpules de Leonardo del MMACA o estimacions de mesures, entre altres. 

Cada any se celebra al voltant del mes d’octubre en una ciutat i s’hi exposen materials i activitats de descobriment matemàtic. La pròxima edició tindrà lloc el dia 28 d’octubre a Granollers.